Verslag 3e Klokkenstoelentocht, 17 mei 2025

  • 21 mei 2025

Er hebben zich totaal 18 fietsers aangemeld voor deze mooie tocht door Gaasterland en het Friese Merengebied. Vooraf zijn de groepen verdeeld over een pittig (28/ 29 km/h) en rustig tempo (26/ 27 km/h) en allemaal voor de afstand van 131 kilometer. Na de traditionele groepsfoto starten we rond 09:00 met een graad of 14 en in de loop van de dag was het in het zonnetje aangenaam fietsen bij zo’n 18° C.
Vanuit Emmeloord werd koers gezet naar Lemmer en Gaasterland, een mooi stukje Friesland met het typerende licht glooiende landschap. Hier kregen we een ongekende variatie te zien van weilanden, akkers, het Rysterbosk, rietlanden, moeras, water, laaggelegen bedijkte polders. We kregen ook een aantal “beklimmingen” van de hooggelegen ’gaasten’ en kliffen voorgeschoteld. Zo waren de Mirnser- en Rode Klif onderdeel van de tocht. Met de aantrekkende wind (richting 4 Bft) was het hier best wel een uitdaging. Schuin-tegen vanaf het IJsselmeer was er weinig beschutting te vinden. De slag bij Warns heeft vanaf nu een andere betekenis…

Met een slinger langs Koudum werd koers gezet richting Woudsend. Dit deel van Friesland wordt wel het ’Kleine Merengebied’ genoemd. Hier liggen, te midden van voorjaarsgroene- of pas gemaaide weilanden, vijftien meertjes en poelen die met elkaar verbonden zijn via bredere of smallere sloten. Dit is misschien wel het meest herkenbare Friese landschap: water, weilanden, wuivend riet, monumentale boerderijen, hier en daar een molen, een kerktoren en meerdere klokkenstoelen, het thema van deze tocht. Het uitzetten van een fietstocht in deze omgeving is juist door al dit water een uitdaging, zeker als je niet afhankelijk wil zijn van een veerpond. We passeerden hier ook de Famkes van Kolderwolde. Pronte dames met brede heupen en kleine borsten. Typisch Fries of fantasie van de kunstenaar?

In Woudsend aangekomen doorkruiste we op de Weachswa een Tweede Kans Markt. Verschillende dorpsbewoners stallen hier hun zorgvuldig uitgezochte tweedehands spullen uit en zagen in de “blauwe trein” een potentiële kans deze aan de man te brengen. Helaas zat niemand erop te wachten om met grootmoeders kastje op de rug naar huis te fietsen.
De stop bij De Watersport was na 73 kilometer met veel wind-tegen een aangename onderbreking. Op het ruime terras aan de achterzijde van het restaurant vonden koffie en appelgebak gretige aftrek. De serveerster probeerde nog wel Friese-oranjekoek of bavarois aan te prijzen maar we zijn en blijven wielrenners hé.

Met de bidons weer bijgevuld en de blaas geleegd gingen we op weg voor het laatste deel van deze tocht. Hier volgden we de randen van het Slotermeer en Coehoornspolder. Hier stelde Boreas (de god van de noordenwind) ons nogmaals kortstondig op de proef. Door de rustige groep werd om weer op krachten te komen nog de Lourdesgrot in Sint Nicolaasga bezocht. Het fietsen leek daarna een stuk lichter.
Met de wind in de rug zoefden we vanaf daar terug naar Emmeloord.
Bij aankomst op de boerderij van Dirk werd een kruiwagen met verschillende biertjes en frisdrank uit de aardappelopslag gereden. Of de koeling nog aan stond om de aardappelen te koelen of om de drankjes koud te maken werd niet helemaal duidelijk maar het smaakte in ieder geval heerlijk!

In de schaduw van een groene parasol van leibomen werden, onder het genot van een hapje en drankje, de ervaringen en belevenissen uitgewisseld. Grote vraag bleef wel hoeveel klokkenstoelen we uiteindelijk hadden kunnen zien. Na zorgvuldige analyse waren dat 9 stuks; Ruigahuizen, Mirns, Scharl, Indijk, Ypecolsga, Legemeer, Doniaga, Follega en de laatste bij Dirk in de tuin.
Al met al een geslaagde tocht met dank aan Ada en Anton in de volgauto, Jan en Ben als ploegleiders, Marian voor de hapjes en drankjes, Dirk en Henk voor de organisatie en uiteraard Suplacon/ Alpina als sponsoren van de Fietsclub.
Nieuwsgierig naar de rit, scan de QR-code     .