Ronde van Vlaanderen 2021

  • 6 april 2022

Verslag van Kees Groot:

Na een afwezigheid van een jaar mochten we eindelijk weer het Belgische landschap betreden. En het mooiste, de Ronde van Vlaanderen (tourversie) was verplaatst precies naar ons weekend! Toch aardig van de Belgen.

En zo hadden we op vrijdag 17 september, de wagen volgeladen en de fietsen achterop gezet. Samen met Eric Werff, Bram Arts en Bertus Willems reden we richting de prachtige heuvels van Oudenaarde en omgeving.

Na een warm welkom door onze huisbaas, Yves en zijn vrouw werd de auto uitgeladen en de fietsen klaar gemaakt voor de 1etocht. Onze Eric had een wens, fietsen langs de Schelde. Eric had een documentaire gezien over het “Scheldepeloton” op Canvas. Het betrof een documentaire over 5 jonge wielrenners die de droom hadden om prof te worden. Na een prachtige tocht langs de Schelde  werd het eten klaargemaakt, een heerlijke pastamaaltijd. Na het eten reden we richting Oudenaarde om de startbewijzen op te halen want de volgende dag stond de Ronde op het programma. Rond koffietijd arriveerde onze fietsmaat Sander Verbrugge uit Uithoorn en was onze Ronde ploeg compleet.

Zaterdagochtend 18 september, de Ronde stond op het menu! De kasseien, de Oude Kwaremont, de Pater en de Koppenberg, stuk voor stuk iconische onderdelen van de Ronde. Vol goeie moed werden de fietsen klaargemaakt en na de start in Oudenaarde werd de 1e berg van de dag aangedaan, de Koppenberg! 20% en kasseien, lange leve Vlaanderen.  Nadat iedereen op zijn eigen manier naar boven was gekomen en we allemaal wakker waren geschud werd er verder getrapt. Allerlei kasseienstroken en heuveltjes werden aangedaan en als afsluiter de Oude Kwaremont en Paterberg. Moe maar zeer voldaan kwam we terug bij ons vakantieverblijf.  Na een heerlijke douche werd er nagepraat en werden de resultaten van Strava vergeleken. Is toch altijd mooi om die digitale strijd te zien!! Met een biertje en een etentje in Oudenaarde werd de dag afgesloten.

Omdat we voor een bepaalde afstand hadden gekozen zat de Muur van Geraardsbergen niet in onze tocht dus zondag 19 september stond de Muur op het programma. De Muur was ons niet onbekend en zonder deze klassieker konden we Vlaanderen niet verlaten. Na een korte warming-up kwamen we aan in Geraardsbergen. Met zijn lengte van 1075 meter, zijn steile helling en de horizontale kasseien werd deze klassieker bedwongen. Dat verdiende wel koffie met wat lekkers! Dus werd bar Gideon aangedaan. Gideon een echte fan van Evenepoel serveerde ons een heerlijke koffie met de plaatselijke lekkernij, een mattentaart. Na deze verwennerij reden we terug naar Oudenaarde en werd alles klaar gemaakt voor de terugreis naar Nederland.

We hebben genoten van het fietsen, het eten maar vooral de gezelligheid. De plannen voor 2022 worden al weer gemaakt!